In samenwerking met architect Peter Veldkamp heb ik voor mijn klanten de indeling op de begane grond geheel vernieuwd en de woning aan de tuinzijde uitgebouwd.
De voormalige open keuken aan de zijkant van de woonkamer heb ik verplaatst naar het midden van de ruimte. Hierdoor ontstond aan de achterzijde een ruime en vooral brede woonkamer met een HR houtkachel en een ‘skylight’ in het dak van de nieuwe uitbouw. Een kleine stalen kolom neemt de krachten uit de bestaande achtergevel op en zorgt voor een sierlijke silhouet naar de tuin toe.
Onnodige aftimmeringen, schachten en koven zijn verwijderd om de uitstraling van de ruimte rustiger te maken.
Door de keuken naar het midden van de ruimte toe te leggen ontstaan er twee mooie ruimtes dicht bij de tuin. Aan de voorkant in de vorm van een lichte eetkamer in de bestaande erker. Aan de achterkant de woonkamer met een glazen pui over nagenoeg de hele breedte van de kamer. Ook de deur tussen entreehal en keuken werd hiervoor een stukje verplaatst.
Alleen de stukken tussen de oude gevelmuur en de nieuwe achtergevel zijn opgevuld met maatwerk kasten zodat de noodzakelijke penanten ter plaatse van de oude gevel lijn aan het oog onttrokken worden. Aan de ene kant bied de kast een kleine nis voor dierbare dingen, aan de andere kant van de ruimte veel bergruimte achter dichte kastdeuren. De lijnen van de kastdeuren lopen in de vorm van een ‘blind’ paneel ook voor de daarachter verborgen penant door.
Voor de entreehal en op de vloer voor de keuken heb ik een gedecoreerde tegel gekozen die aan een Portugese cementtegel herinnerd. Deze tegel is in een massiefhouten eiken parketvloer ingelegd. De bestaande houten constructievloer van de woonkamer is hiervoor eerst vervangen door een geïsoleerde betonvloer met vloerverwarming.
De nieuwe achtergevel werd ingedeeld in een ‘loopdeur’, een stukje vast glas en openslaande deuren. Indeling en kleurstelling van kozijnen, ramen en gevelsteen werden aangepast aan de bestaande gevel.
Foto’s: Aannemersbedrijf C.J. de Boer b.v.