De pas 15 jaar oude vrijstaande woning die mijn opdrachtgevers gekocht hebben had een vrij klassieke detaillering en donkere kleurstelling, zoals op de foto met de vleugel te zien is.
Om de woning een moderne uitstraling te geven maar toch het karakter van het huis te bewaren heb ik een paar nieuwe elementen toegevoegd.
Ik heb de borstwering van het raam in de oostgevel laten uithakken en de muur om de hoek tot het pui in zuidgevel laten verwijderen. In deze nieuwe, grotere opening heb ik een driedelig schuifpui met een glazen hoek laten plaatsen. Een kleine stalen kolom draagt het gewicht van het plafond.
Ook in de eetkamer werd een nieuw tweedelig schuifpui met een stalen uitstraling geplaatst. Door de smallere profielen valt ook hier meer licht naar binnen.
Alle ruiten in bestaande ramen werden vervangen door hoogwaardig isolatieglas en hierbij werden ook direct de in het glas opgenomen kruisroedes verwijderd, die het huis een oubollige uitstraling gegeven hadden.
Een enorme, donkere inbouwkast tussen eetkamer en woonkamer werd voor een deel gedemonteerd. Het gedeelte dat behouden werd kreeg een vriendelijke, lichte kleur.
Op de begane grond werd in de bestaande dekvloer vloerverwarming ingefreesd en afgewerkt met een prachtige massief eiken parketvloer die ook op de verdieping terugkomt.
De bestaande open haard in de woonkamer werd vervangen door een inbouwhouthaard met glas aan drie kanten. Hij werd op een ‘zwevende’ kast geplaatst die de hoek om tot in de lage vensterbank loopt. In deze kast zit onder meer de muziekinstallatie opgenomen en is er ruimte voor haardhout.
Tussen de hoofdslaapkamer en de kamer ernaast heb ik een grote muurdoorbraak laten maken zodat er een ruime inloopkast met kleine ‘salon’ ontstond. De directe deur naar de gang werd dichtgezet.
In het trappenhuis werden inbouwkasten onder de trap geplaatst en de open treden werden dichtgezet voor meer rust en een hoogwaardiger beeld.
Alle ruimtes kregen een hoge massief houten plint en alle badkamer werden in zijn geheel vernieuwd.
Op de zolderverdieping heb ik een glazen pui laten plaatsen om de voormalige open ruimte thermisch maar ook akoestisch van de rest van het trappenhuis te scheiden.
In een van de zolderkamers is een thuisbioscoop gerealiseerd.