Door een knik in de straat heeft deze tussenwoning een bijzondere plattegrond en extra ruimte ten opzichte van de buurhuizen. Het oorspronkelijke ontwerp met halfhoge muren en plateau’s tussen de twee levels van de begane grond en maar een kleine doorgang van ca. 80cm zorgden voor weinig verbinding. De extra ruimte kon hierdoor moeilijk bij de woonfuncties betrokken worden. Bovendien was de open haard met zijn brede achterwand een optische barrière en belemmerde de daarachter gelegen trap door haar draai naar de loopruimte toe de route tussen entree en keuken.
Om de woning transparanter en meer verbinding tussen de functies mogelijk te maken heb ik alle tussenwanden en plateau’s laten verwijderen, op een kleine steunmuur bij de nieuwe trap na. De verlaagde plafonds heb ik waar mogelijk allemaal laten verhoogd. Over de gehele breedte van de woningen loopt nu een traptrede die ook het eerder onbenutte gedeelte bij de woonkamer laat aansluiten. Hier is ruimte ontstaan om muziek te maken of tv te kijken. De nieuwe massief eikenhouten trap loopt recht en is nu ook vanuit de woonkamer beter bereikbaar. De verhouding tussen op- en aantrede kon hierdoor ook meteen verbeterd worden waardoor de trap nu prettiger loopt. De eikenhouten latten maken hem bovendien een sieraad voor de ruimte. Het bestaande binnen pui heeft deels plaats gemaakt voor een grote maatwerkkast tussen entree en ‘muziekkamer’. Deze biedt aan de ene kant ruimte voor onder meer muziekinstrumenten en dient aan de andere kant als een grote gesloten garderobe. De andere helft van het binnen pui werd vervangen door een eikenhouten maatwerk pui met een ruimere indeling. In de entreeruimte kreeg de kleine garderobe-nis een ‘make-over’ en met een inbouwkast met een kleine zitbank, lade en jashaken. Om de woning ook energetisch te verbeteren heb ik het bestaande entree pui laten vervangen door een goed isolerend massief eiken pui en ook de indeling aangepast. Samen met het binnen pui krijgt de woning een uitnodigend en open karakter maar kan er bij behoefte met een gordijn ook voor meer privacy gezorgd worden.
Om de woning in de toekomst geschikt te maken voor een laagtemperatuur verwarmingssysteem werd vloerverwarming in de reeds goed geïsoleerde vloer ingefreesd met daarop een zonder lasnaden gelegde linoleumvloer. Om warmteverlies tegen te gaan werd ook het plafond van de bestaande uitbouw aanvullend geïsoleerd.

Foto’s: Melanie van der Rijt, M-stand Fotografie
Aannemer: Den Hartog Totaalbouw
Trap: Van der Geest Trappen
Vloer: Smit Interieur