In samenwerking met architect Peter Veldmans heb ik voor mijn klanten de indeling op de begane grond geheel vernieuwd en werd de woning aan de tuinzijde uitgebouwd.
De voormalige open keuken aan de zijkant van de woonkamer heb ik laten verplaatsen naar het midden van de ruimte. Hierdoor ontstond aan de achterzijde een ruime en vooral brede woonkamer met een HR houtkachel en een ‘skylight’ in het dak van de nieuwe uitbouw. Een kleine stalen kolom neemt de lasten uit de bestaande achtergevel op en zorgt voor een sierlijke silhouet naar de tuin toe.
Onnodige betimmeringen, schachten en koven zijn verwijderd om de uitstraling van de ruimte rustiger te maken.
Door de keuken in het midden van de ruimte te plaatsen ontstond aan de voorkant een lichte eetkamer in de bestaande erker.Ook de deur tussen entreehal en keuken werd hiervoor een stukje verplaatst.
In de uitbouw van de woonkamer aan de tuinzijde werd een glazen pui over nagenoeg de hele breedte van de woning geplaatst. De zijwanden tussen de oude gevelmuur en de nieuwe achtergevel zijn opgevuld door maatwerk kasten waarin ook de penanten ter plaatse van de oude gevellijn opgenomen zijn. Aan de ene kant biedt de kast een kleine nis voor dierbare dingen. De kast aan de andere zorgt voor veel bergruimte achter dichte kastdeuren. De lijnen van de kastdeuren lopen in de vorm van een ‘blind’ paneel voor de verborgen penanten door.
Voor de entreehal en op de vloer voor de keuken heb ik een gedecoreerde tegel gekozen die aan een Portugese cementtegel herinnerd. Deze tegel is in een massiefhouten eiken parketvloer ingelegd. De bestaande houten constructievloer van de woonkamer is hiervoor eerst vervangen door een geïsoleerde betonvloer met vloerverwarming.
De nieuwe achtergevel werd ingedeeld in een ‘loopdeur’, een stukje vast glas en openslaande deuren. Indeling en kleurstelling van kozijnen, ramen en gevelsteen werden aangepast aan de bestaande gevel.
Foto’s: Aannemersbedrijf C.J. de Boer b.v.